Párperces

Párperces

Áldott nyilvánvalóság

2021. december 20. - Párperces

2021_12_09_havas_parokiank_img_3688.jpeg

„Ez most nyilvánvalóvá lett, a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet.”
(2Timóteus 1,10)

Nyilvánvaló az, amihez nem férhet kétség, amiben egyetértünk, ami tagadhatatlan tény, bizonyosság, éppen ezért biztos támasz minden időben, életünkben, halálunkban, a halálon túl is.

Amikor mindezeket kimondjuk, azonnal feltehetjük a kérdést: mi az, ami nyilvánvaló ebben a bizonytalan világban, ahol minden jelenség, történés, alkotás sokféleképpen értékelhető. Szinte eljutottunk már odáig, hogy ahány ember, annyi látásmód létezik. Miként beszélhetünk itt olyan nyilvánvalóságról, amihez kétség nem fér, amiben egyetértünk és amiben megnyugodhatunk? Létezik-e ilyen nyilvánvalóság ebben a világban, ahol eleve az a legnagyobb probléma – minden más bajunk valójában ebből fakad –, hogy van halál, van elmúlás, és odáig is ezernyi kérdés gyötörhet bennünket. Valójában arról van itt szó: létezik-e biztos pont e-világban, amibe bizonyossággal kapaszkodhatunk, ez életben és ez életen túl, a hanyatlás, az összeomlás, a csalódás és az elmúlás veszélye nélkül?

A keresztyén üzenet, egyben a karácsonyi örömhír is, így hangzik: Jézus Krisztus megjelenése, megszületése megtörte a halál erejét és világosságra hozta az elmúlhatatlan életet. Isten örök-megtartó szeretettel szeret bennünket. Ez áldott, boldog, bizonyos, fix, egyetlen nyilvánvalóság, hiszen a hatalmas Isten cselekszik érettünk, akiben nem csalódhatunk. Ez lett láthatóvá karácsonykor: a sötétségből világosság ragyogott fel számunkra, földi életünk megújulhat, az örök élet tágasságában. Ez a világ legnagyobb örömhíre, amelyből boldog életvalóság fakadhat. Ami azonban ennél kevesebb, abban mindig ott bomlaszt a fakulás, romlás, csalódás, elmúlás; az önző és múlandó nyilvánossággá torzul. A karácsonyi örömhír emberi értelemmel felfoghatatlan, csak hit által ragadható meg. Isten azonban formál bennünket az életúton, életünk minden eseményével is, hogy egyre inkább kimunkálja bennünk a hitet, amely ezt az áldott nyilvánvalóságot megragadhatja.

Áldott karácsonyi ünneplést!
Boldog új évet Krisztusban!

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercesek.blog.hu/api/trackback/id/tr4416788442
süti beállítások módosítása